"Allt är möjligt"

måndag 26 november 2012

Adventstid och saffransmatbröd

Advent nalkas och snart är det dags att börja pynta inför julen på allvar. Tänkte att jag skulle ta mig till förrådet och kolla in vad som finns, kanske måste inhandla något nytt.... så tråkigt.

Tycker om den här tiden, när man får pyssla och dona lite extra. Bestämma vad som ska bakas, planera alla julklappar, längta, se fram emot, ljus som glittrar och värmer, öppna kalender, räkna ner, glögga och mysa tillsammans med familj och vänner.

Idag har jag varit hemma med sonen som var sjuk under helgen. Farmor skulle egentligen ha tagit honom men ringde imorse och var dålig själv, hoppas hon mår bättre nu. Jag passade på att baka; rågsiktkakor, hölökakor, hailitevadduhar-bullar och kuvert med saffran i (de vart lovely om jag får säga det själv... och det får jag). De bröden med saffran i kommer jag att baka fler av, så himla goda. Kan tänka mig en sån med julskinka, starksenap och en skiva cheddarost i... blir ni sugna?

Recept kommer här:

25 - 30 st

5 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
10 dl (600 g) vetemjöl special
5 dl (360 g) grahamsmjöl
2 tsk salt'2 kuvert saffran
2 tsk socker
150 g smör

Mjöl till utbakning

1. Mät upp mjölk, jäst och ägg i degbunke och rör ihop.
2. Mät upp och blanda mjölsorterna med salt.
3. Stöt saffranet med sockret och rör i degspadet.
4. Rör ner mjölblandningen (häll inte i allt mjöl på en gång) och det mjuka smöret i degspadet och blanda ihop till en ganska kletig deg. Arbeta degen ordentligt, gärna 5 min i maskin. Låt jäsa i 40 minuter, gärna längre.
5. Mjöla bakbordet ordentligt och tippa ut den kletiga degen. Mjäla ovanpå och kavla till en ca 2 cm tjock rektangel. Delar i fyrkantiga bitar. Lägg bröden lest på bakpappersklädda plåtar, täck över och jäs i minst 40 min.
6. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar